Idei
13 ARTIȘTI CARE AU DESCOPERIT ARTA BRODERIEI

Broderia este arta acului care ne duce deseori cu gândul la bunica sau mama, deja la pensie, o artă care vine să înfrumuseţeze zilele şi serile unor femei trecute prin viaţă. Broderia mai este asociată cu doamnele de la geamul castelelor medievale, care brodau cu fire de aur şi argint, privind în zare, să vadă dacă nu vine cavalerul inimii lor de la luptă. Dar să ştiţi că broderia a devenit azi tot atât modernă, pe cât au devenit şi celelalte arte. Artiştii contemporani au reinventat această expresie milenară a firii artistice umane, scoţând broderia din saloane şi bucătării, în galerii de artă.

Mai jos vă propunem câteva dintre cele mai noi lucrări de artă, care au broderia ca element definitoriu.

1. Artistul american, Matthew Cox, a folosit broderia pe un suport cu totul neaşteptat - imaginile de radiografie a părţilor corpului uman. Explozia de culoare a firelor de mulineu, pun imaginile de Roentgen, reci şi sumbre, într-o perspectivă nouă şi plină de viaţă.

2. Artista Cayce Zavaglia, originară din Australia, a lăsat pictura şi s-a dedicat în întregime broderiei, deşi, de la distanţă, portretele create de ea nu se deosebesc cu nimic de un tablou impecabil realizat.Tehnica pe care o foloseşte Cayce este foarte complexă şi seamană mult cu tehnica picturii în ulei, când artistul foloseşte cuţitul şi pune culorile în straturi. Noutatea adusă de Cayce Zavaglia este expunerea lucrărilor sale pe ambele părţi: pe faţă, partea frumoasa şi oarecum perfectă, şi pe verso, partea ascunsă, cea pe care nu o vezi în mod normal, partea care ascunde toate firele, tăieturile, cusăturile. Exact ca în viaţa fiecărui om, susţine  Cayce Zavaglia.

3. Artista lituaniană de textile, Severija Incirauskaite-Kriauneviciene, se joacă de ceva timp cu obiectele şi broderia. Uşile de maşini vechi, brodate prin tehnica cruciuliţei, sunt o adevărată descoperire.

4. Artista britanică, Louise Railey, a brodat pe o saltea deteriorată imaginea nudă a unei femei, culcată pe un câmp de flori, între fluturi coloraţi. Lucrarea sa poartă un mesaj foarte puternic de rezilienţă.

5. Danielle Clough, designer şi artistă stabilită la Cape-Town, utilizează fire groase, colorate în nuanţe aprinse, pentru a crea broderii extraordinare, inspirate de flori şi vegetaţie, având ca suport rachete vintage pentru badminton şi tenis.

6. Artista din Rusia, Liza Smirnova, brodează de parcă ar picta. Tehnica ei este dublă şi demonstrează un talent înnăscut, dar şi cultivat de-a lungul anilor de practică. Lisa pictează şi apoi brodează tablouri complexe, având ca personaje celebrităţi, ca Frida Kahlo sau Charles Bukowski, dar şi oameni simpli, iepuraşi şi flori.

7. Michelle Kingdom, o artistă americană, brodează scene de dimensiuni mici, în care oamenii sunt ilustraţi în ipostaze stranii, unele inspirate din vise, altele din ritualuri.

8. Artista Hillary Fayle a combinat broderia cu elementele naturale, astfel născându-se broderia pe frunze şi seminţe. Lucrările ei sunt miniaturale şi fragile, dar, totodată, pline de forţă vitală.

9. Ana Tereza Barboza, o artistă care lucrează cu lâna şi textilele, crează peisaje brodate, având o predilecţie pentru cascadele ce “curg” din lucrările sale. Ultimile ei lucrări au fost create în colaborare cu fotografi, care i-au oferit diverse peisaje, deasupra cărora Ana a putut broda elementul esenţial - apa.

10. Artistul James Merry a decis să aducă puţină culoare şi delicateţe logo-urilor monocromatice şi tipografice ale marilor companii de echipament sportiv, brodând în jurul lor flori. Apropo, Merry lucreaza de multi ani cu interpreta Bjork, fiind designerul care a creat o mare parte dintre ţinutele ei extravagante.

11. Artista chiliană, Juana Gomez, este specializată în broderia pe fotografie. Fascinată de corpul uman, lucrările ei prezintă o lecţie de anatomia corpului - sistemul nervos, muscular, sangvin - brodate în culori cât mai apropiate de realitatea noastră interioară.

12. Meredith Woolnough, o artistă din Australia, celebrează fragilitatea şi frumuseţea naturii prin lucrările sale, în care combină o tehnică specifică a cusutului cu broderia delicată, pentru a reproduce scheletul unei frunze, o floare şi chiar structura coralului.

13. Erin Endicott este o artistă de broderie contemporană, care şi-a creat un stil unic ce constă în sculptarea cu ajutorul broderiei şi desenului a diverselor obiecte găsite. Temele care predomină în arta lui Endicott sunt amintirea durerii, răbdarea femeii şi speranţa. Lucrările ei sunt dramatice, deseori crude, dar, în acelaşi timp, fragile.

Dacă aceste lucrări, în care broderia este regina, v-au făcut să redescoperiţi acest meşteşug practicat de mii de ani, vă invităm la expoziţia noastră de broderie, care va avea loc între 2 şi 19 martie 2016  în salonul molDeco de pe bd Moscova 14/1. Deschiderea va avea loc, miercuri, 2 martie, ora 17.30.

 

Text: Diana Guja

Share

Comments