Idei
Sakura – cartea de vizită a japonezilor

Sakura este numele florilor de cireș care reprezintă simbolul efemerității vieții în cultura japoneză. Fenomenul de înflorire a cireșilor a devenit un eveniment important al primăverii în Japonia care începe la finalul lunii martie și durează până în primele zile ale lunii mai. De la Kaika, apariţia primelor flori, trece aproximativ o săptămână până la mankai, apogeul înfloririi, care este urmat de chiru, căderea florilor care se împrăștie pe jos într-un covor de culoare alb-roz.

Cireșii din Japonia au fost numiți inițial hanami, iar sărbătorirea înfloririi cireșilor ar fi început încă din anii 710-794. La început, Sakura era sărbătorită doar de către elita și societatea samurailor, iar mai apoi tradiția s-a răspândit și printre oamenii de rând. Se spune că în timpul Celui de-al doilea război mondial florile de cireș au fost folosite pentru a motiva soldații japonezi și pentru a insufla naționalismul în rândul populației.

În Japonia există mai mult de 600 de specii de Sakura, care nu sunt plantați pentru fructe, ci doar pentru flori, iar cel mai vechi copac are aproximativ 2000 de ani. Localnicii au decis să celebreze în fiecare an pe 27 martie ziua florilor de cireș, ba chiar și pe moneda de 100 de yeni este gravată imaginea florilor de cireș.

Japonezii sunt foarte mândrii de simbolul lor colorat încât au realizat un Traseu Sakura în Japonia și așteaptă an de an o mulțime de turiști dornici de a se bucura de acest fenomen.

Pasiunea pentru noile tehnologii, dar și dragostea față de frumos l-au inspirat pe Tatsuo Horiuchi să creeze adevărate capodopere digitale cu ajutorul mouse-ului și a unui program primitiv.

Tatsuo a descoperit pasiunea s-a după ce s-a pensionat, și mai bine de 17 ani petrece zilnic ore în șir în fața computerului. Iar tot de ce are el nevoie pentru a valorifica arta este un mouse și programul Microsoft Excel.

Fotograful Danilo Dungo se duce în fiecare primăvară în parcul Inokashira ca să admire priveliștea nemaipomenită a florilor de cireș. Danilo folosește o dronă pentru a surprinde frumusețea parcului acoperit în totalitate de flori.

Pe lângă sute de motive pentru a vizita Japonia, delicatețea florilor de cireș este încă un pretext să vreți să ajungeți în această țară. iată un video despre Festivalul înfloririi cireșilor în Japonia.



Text: Victoria Mudreac

Share

Comments