Idei
FLORI DIN SUFLET ȘI MÂINI DE ARTIȘTI

Garoafe, bujori, astre, trandafiri și puteți continua lista cu florile care vă plac cel mai mult. Pe toate le puteți găsi în grădini, în piețe, dar și în galerii, la vernisaje sau în muzeele de artă contemporană.

Pentru a vă face și mai curioși, am selectat 5 artiști care au privit timp îndelungat florile, pentru a putea reda esența lor, folosindu-și imaginația, alimentată de sufletul conectat cu natura, și dexteritatea mâinilor.

Zemer Peled, din Israel, explorează cele doua fețe ale naturii: frumusețea și brutalitatea ei. Artista asamblează sculpturi florale din așchii de porțelan. Procesul este unul lung, pe parcursul căruia Zemer toarnă fâșii de ceramică, care sunt arse în cuptor, după care le face cioburi, folosind un ciocan, ca mai apoi să le utilizeze în construcția florilor sale.

Tiffanie Turner taie cu mâna mii de segmente de hârtie, le unește și astfel crează flori gigantice. Unele lucrări îi iau până la 400 de ore de muncă.

Maude White impresionează prin lucrările sale foarte fine, tăiate cu cuțitașul dintr-o singură foaie de hârtie. Pentru una din colecțiile sale, artista s-a inspirat din flori și fragilitatea lor, cioplind în foi grădina visurilor sale.

Kathy Klein, o artistă din SUA, crează din petale de flori mandale temporare. Artista folosește terenurile de lângă casă în calitate de suport, unde sunt fotografiate toate piesele, ca mai apoi să le lase să fie descoperite de alții. Aceste instalații sunt numite danmalas (“cel care oferă ghirlande” din sanscrită).

Artistul francez, Jean-Michel Bihorel, a creat o sculptură cu forme feminine, o parte din care este construită din flori uscate, iar alta - din marmoră cu crăpături fine, metafora pielii fragile care acopera adevărata umplutură a corpului feminin - florile.

Vii sau elaborate de imaginația și mâinile artiștilor, în fiecare zi există cel puțin un singur motiv pentru a avea flori în casă. Și în suflet.

 

Text: Diana Guja

Share

Comments