Interviu
Oana Befort – „Ilustrațiile mele vin din dragostea pe care o am față de natură și folclor”

Oana Befort este o tânără ilustratoare de origine română, stabilită în SUA, pe care am descoperit-o în Instagram. Inventează povesti, semn că nu are limite nici în ceea ce privește sursele de inspirație, nici în privința stilului pe care îl abordează. Interviul de mai jos ne vorbește încă o dată cât de important este să-ți găsești propria vocație și să valorifici talentul cu care te-ai născut. Oana este o bucurie de om care face lumea mai frumoasă prin vorbe și desene.

 

De când pictezi și mai ales cum a început această mare pasiune care presupunem că îți ocupă tot timpul?

Am fost atrasă de artă și desen încă de mic copil. Dragostea pentru artele vizuale a crescut pe măsură ce am crescut și eu. Am urmat cursurile liceului de artă din orașul în care am crescut, iar mai apoi am luat decizia de a studia Graphic Design la Universitatea de Arta din București. După 6 ani am continuat cu un Masterat în Graphic Design și Comunicare Vizuală. Încă din timpul facultății am lucrat în agenții de publicitate, iar după câțiva ani am decis să încep o nouă aventură, aceea de a fi mamă și freelancer. De atunci și până azi jonglez cu diferite roluri pe care le „joc” așa cum pot mai bine, în funcție de priorități și context.

Cum îți alegi temele pe care le ilustrezi? Vedem în Intagram-ul tău că pictezi destul de des personaje îmbrăcate în costume tradiționale. De fapt, ce-ți place să desenezi cel mai mult?Temele pe care sunt axate ilustrațiile mele vin din pasiunile lăuntrice și din dragostea pe care o am față de natură, elementele botanice, animale, oameni sau motive folclorice. Probabil că multe dintre ele își au rădăcinile din copilărie și în general tind să le idealizez, cum ar fi motivele folclorice cu inspirație românească. Nu știu dacă aș putea pune degetul doar pe ceva anume ce îmi place să ilustrez în mod deosebit, dar dacă există o coerență în ceea ce postez, probabil alea sunt.

Care-i ritualul tău de creație – dimineața, la prânz, noaptea? Pe soare sau pe ploaie, în liniște sau pe muzică? 

Mi-ar plăcea mult să am un ritual, dar deocamdată mă adaptez în funcție de ritmul familiei mele. Ideal aș vrea să pot mereu să mă trezesc în fiecare dimineață foarte devreme și să lucrez câteva ore până se trezesc cei mici. De multe ori stau să lucrez seara târziu, sau la amiază în timp ce fetița mea doarme sau se joacă, iar băiețelul este la scoală. Câteodată îmi place să ascult muzica în timp ce lucrez iar câteodată prefer liniștea.

Ți-ai imaginat dintotdeauna că vei trăi din artă?

Mi-am dorit mereu ca „job”-ul meu să fie cumva legat de artă, pentru o perioadă am crezut că voi lucra mereu de la un birou într-o agenție de advertising sau design. Nu cred că mi-am imaginat că voi lucra de acasă, dar mă bucur că o pot face.  Suportul și încurajarea soțului meu înseamnă foarte mult pentru mine și mă bucur că putem fi o echipă, respectându-ne și încurajându-ne în rolurile pe care le avem la munca fiecăruia sau în rolul de părinți.

Cu ce altceva îți mai umpli timpul, în afară de ilustrații?

Atunci când nu ilustrez îmi petrec timpul cu familia: soțul meu Jeremy, Samuel (7 ani) și Emma (3 ani). Ne place să ne plimbăm, să ne întâlnim cu prietenii, să mergem la muzee, zoo sau pur și simplu să ne uităm la filme pe canapea cu mult popcorn.

Care-i partea nevăzută și neplăcută a vieții de artist? 

Este greu să poți fi mereu „creativ” și să nu ajungi să devii foarte epuizat emoțional sau în blocaj creativ, mie mi se întâmplă chiar foarte des. Faptul că am și alte responsabilități, cum ar fi cele de familie, mă ajuta să mă detașez și să privesc anumite proiecte cu ochi noi mai târziu. Cred că un alt aspect nevăzut este cantitatea de muncă pe care trebuie depusă în spatele multor proiecte ce poate par doar frumoase sau „simple” la prima vedere. Și bineînțeles, cea mai neplăcuta situație este atunci când cineva îți fură munca și o folosește fără acordul tău sau o însușește ca drept fiind al lui/ei.

Care sunt marile și micile bucurii ale vieții tale, ce te face fericită?

Speranța în Dumnezeu, familia mea mă face fericită, faptul ca pot lucra într-un domeniu pe care îl iubesc, razele de soare, florile, să fiu în natură, o ceașcă de ceai sau cafea caldă... lucrurile mari și lucrurile mici.

Daca ar trebui sa alegi trei cuvinte pentru a-ți descrie ilustrațiile, care ar fi?

Culoare, detaliu și echilibru.

Cum arată atelierul tău, este unul la fel de cochet și colorat precum lucrările tale? Cum se vede lumea de la fereastra ta?

Atelierul meu este de fapt un „sun room” care este atașat de living. Este foarte luminos și drăguț, în culori naturale: lemn, alb și verdele plantelor - prefer acest look mai „minimalist” pentru că are o ambianță calda și relaxanta, și se echilibrează cu tematicile cromatice pe care le folosesc în ilustrațiile mele. De pe ferestrele atelierului pot vedea strada noastră, casele câtorva vecini, multă verdeață și diverse animăluțe precum veverițe, iepurași, păsări și câteodată căprioare.

Unde putem să găsim ilustrațiile tale?

Ilustrațiile mele se pot găsi pe site-ul meu (pe care îl voi updata curând) oanabefort.com sau pe Instagram unde postez regulat despre ce mai fac nou și mici detalii din procesul de lucru. Lucrările mele sunt și pe EtsySociety6 și Spoonflower.

[gallery columns="4" ids="20991,20994,20997,21000,21003,21006,21009,21012"]

Interviu de Victoria Murdeac

Share

Comments