Idei
HÂRTIA TRANSFORMATĂ ÎN ARTĂ

Hârtia, în forma pe care o cunoaștem în ziua de astăzi, a fost descoperită în anul 105 în China de către Cai Lin și în tot acest timp a trecut prin transformări uimitoare. Astăzi vom vorbi despre artiști care au ales o metodă cu totul inedită de a transmite sentimente și trăiri și de a realiza veritabile opere de artă din hârtie.

Calvin Nicholls este un autor talentat din Toronto, Canada, care de mai bine de 30 de ani sculptează în hârtie. În tot acest proces el foloseşte numai bisturiul, foarfece şi clei. Artistul nu ilustrează doar fiecare fir al animalelor, ci redă şi emoţiile, iar pentru a crea o figură, el face mai întâi un schelet care îi conferă o formă şi duritate sculpturii, iar apoi fixează elementele suplimentare. Procesul de creație presupune tăierea hârtiei în mii de fâşii pe care mai apoi sunt  montate manual și se aranjează în mai multe straturi pentru a crea un volum vizual. „Pasiunea mea pentru fauna sălbatică, natură, fotografie, design, sculptură, lumini şi umbre se intersectează într-un singur punct - în lucrările mele. Când începeam să mă ocup cu asta, era prin anii 1980, eu nici nu puteam să-mi imaginez cum vor arăta lucrările mele peste 30 de ani”, a declarat Calvin Nicholls.

Artistul Simon Schubert din Germania creează structuri fantomatice folosind tehnici inovatoare de îndoire a unei singure coli de hârtie pentru crearea straturilor și nu foloseşte deloc creioane, pixuri sau alte unelte care să adauge umbre sau culoare. Printre operele sale se numără „Stadtschloss”, un palat din Berlin. Palatul a fost inaugurat în 1451 şi a găzduit regi şi împăraţi germani. Acum este casa parlamentului, fiind restaurat în urma daunelor suferite în cel de-al 2-lea Război Mondial.

Lisa Nilsson, o artistă americană îndrăgostită de arte decorative și instalații, creează din hârtia cărților vechi lucruri incredibile. Bucățile de hârtie sunt lipite, găurite și chiar cusute (cu ace, dibluri, burghie, uneori filme de 8 mm din aparatul de fotografiat pentru rularea hârtiei, precum și un aparat caracteristic medicinii dentare pentru presarea hârtiei). Lisa redă simboluri din emailuri bizantine, cărți renascentiste, covoare islamice și corpul uman în secțiune folosind hârtie de dud japonez și fragmente din cărți vechi.

Diana Beltran Herrera, artistă din Bogota, Columbia, construieşte păsări din hârtie. Straturile  de hârtie sunt lipite pe pene colorate la fel făcute din hârtie, iar picioarele sunt confecţionate din sârmă. Creaţiile Dianei au fost expuse în galeria de artă contemporană Lambert şi în Arta şi Sufletul Hârtiei.

Creaţiile lui Peter Callesen ies din pagină. Artistul lucrează cu foi albe de tip A4 pe care le descrie pe pagina sa web ca fiind cel mai obişnuit şi folosit mediu purtător de informaţie în zilele noastre. „Coala subţire de hârtie conferă sculpturilor o fragilitate care accentuează tema tragică şi romantică din lucrările mele”, a declarat artistul.

Se spune că arta este casa în care frumusețea poate lua toate formele și dimensiunile posibile. Voi cum utilizați hârtia?

Text: Victoria Mudreac

Share

Comments