Interviu
Burning Man – festivalul care îți explodează imaginația

Inițiat ca un experiment pentru artă și comunitate, festivalul Burning Man adună anual zeci de mii de nonconformiști care migrează în Black Rock City, oraș construit temporar în statul Nevada pentru acest eveniment.

Burning Man a fost organizat pentru prima dată în 1986, având doar 20 de participanți, care au dat foc unui om de lemn cu ocazia solstițiului de vară, exprimându-și astfel libertatea lor,  iar de atunci a continuat în fiecare an și este unul dintre cele mai longevive festivaluri open air. Evenimentul durează 8 zile, începe în ultima zi de luni a lui august și se încheie în prima zi de luni a lui septembrie, timp în care muzica tehno nu se oprește. Întregul concept Burning Man se bazează pe 10 principii, printre care expresia artistică radicală, libertatea interioară și renunțarea la confort.  Este locul unde majoritatea participanților își schimbă totalmente viziunea asupra vieții.

Astăzi festivalul Burning Man adună peste 70.000 de participanți, făcând din Black Rock City al treilea oraș ca mărime din Nevada la care participă cele mai colorate și neobișnuite „personaje” din toată lumea. E ca un Disneyland pentru adulții dornici să experimenteze ceva ce nu pot experimenta în viața de zi cu zi.

Am descoperit că printre participanți a fost și Crina Andrei, o moldoveanca stabilită în Bali, care anul acesta și-a realizat visul de a participa la festivalul Burning Man. Mai mult de atât, Crina și  soțul ei originar din India au ieșit în evidență prin originalitate și au făcut din nou schimb de jurăminte chiar în mijlocul deșertului.

Ce este Burning Man și ce anume te-a atras la acest festival?

Ah, Burning Man e mai mult decât un festival. E practic un oraș temporar. Apare doar prin efortul susținut de către participanți și dispare, fără nici o urmă. Pe mine m-a atras foarte mult ideea unui loc în care oamenii sunt liberi și fericiți, exprimând-o în toate modurile posibile și imposibile.

În ce se îmbracă lumea la așa gen de eveniment?

Burning Man e unic, nu îl poți încadra în vreo categorie cu alte festivaluri. Iar lumea se îmbracă sau nu, important e să te exprimi. Pentru unii e să fie cât mai crazy, mai colorat, pentru alții sexy. Oricum nu te-ai îmbracă, nimeni nu te va judeca și nu va analiza ținuta ta. Mie mi se părea o ocazie perfectă pentru a purta lucruri pe care nu le-as putea purta în nicio altă ocazie. Cu toate că ne-am pregătit din timp diferite ținute, am plecat spre USA fără nicio speranță că vom mai găsi bilete. Așa că tot ce am purtat, a fost pregătit cu 2-3 zile înainte de Burning Man. Nu am avut destul timp să fim foarte creativi

Cât de mult s-a schimbat comunitatea Burning Man de-a lungul anilor?

Mi-ar fi greu să răspund la aceasta întrebare pentru că pentru mine a fost primul Burn. Din ce am înțeles de la alții, din păcate Burning man devine foarte „cool” și atrage și alt fel de oameni decât intenționa. Unul din cele 10 principii a comunității e incluziunea totală. Adică împarți și faci totul împreună cu ceilalți participanți. În ultimii ani, din păcate, au apărut și tabere care oferă experiența la cheie, ca să zic așa. Adică mulți CEO din Silicon Valley și vedete plătesc un preț exorbitant pentru a aduce luxul în deșert. Nu asta ar fi problema, pentru că așa cum am menționat, BM nu exclude pe nimeni. Problema e că evenimentele pe care le organizează ei, nu include și restul comunității. Adică creează o bulă, ceea ce contravine principiilor BM. Dar până la urma, e ca în orice societate, nu?

Ce crezi că își dorește publicul acestui tip de evenimente de la organizatori? Și ce își doresc organizatorii de la public?

Organizatorii nu fac decât să oferi un spațiu safe pentru participanți, e ca și cum ți-ar da un canvas alb, iar tu ești pictorul. Tot ce se întâmplă, se întâmplă datorită participanților și pentru ei.

Ce așteptări ați avut de la festival?

Nici nu mai țin minte la ce mă așteptam sau ce credeam că o să găsesc. BM te dă peste cap și nu e nimic din ce-ți imaginezi. Cu bune și rele, ca peste tot. Dar da, niciodată nu mă așteptam să zic că e un loc potrivit și pentru copii.

Oricine își poate permite să participe la festival sau e nevoie totuși să ai anumite resurse financiare pentru a porni la drum?

Cred ca depinde foarte mult de felul în care vrei să trăiești experiența. Cum am menționat mai sus, sunt unii care plătesc zeci de mii chiar și sute de mii de dolari pentru câteva zile. Eu cred că chiar și pentru minimum de confort, ajungi să investești mulți bani. Desigur, sunt și oameni care nu au nevoie de multe și pot supraviețui cu minimum buget. Vecinii noștri de plajă, ca sa zic așa :)) erau un cuplu de bătrâni la 75 ani care vin la Burning Man de vreo 15 ani și care strâng bani un an de zile ca să-și permită. E singurul „lux”pe care și-l pot permite. BM nu este despre lux. Nu e ceea ce vezi pe instagram. Nu e despre fete sexy în bikini. E despre oameni, de peste tot, de orice vârstă, de orice fel.

Se spune că oamenii iau spiritul evenimentului acasă - înapoi în comunitățile lor. Ce crezi că ai adus cu tine de la acest festival?

Pe mine nu m-a șocat și nici surprins spiritul comunității de acolo. Cumva cochetam cu aceleași idei și îmi creasem bula mea proprie în care lucrurile sunt zen și roz. În primul rând pentru noi ca și cuplu a fost o experiență deosebită și mă bucur mult că am ajuns împreună la concluzia că acest loc ar fi potrivit și pentru copiii noștri (când o fi să fie). Acest oraș îți explodează imaginația și puterea de percepere, îți hrănește creativitatea, și poate că dacă era să merg acolo acum 18 ani, poate că acum eram al doilea Dali :))

Crina, îți mulțumim pentru deschidere. 

Cu mare drag!

Urmăriți aici un video de la nunta Crinei în plin Bunrning Man.

În concluzie,  Burning Man este un festival atipic, unde fiecare participant se poate detașa de viața cotidiană. Aici nu își găsește loc supărarea sau frustrarea, toți sunt egali li toți au o doză bună de nebunie. Ce ziceți, mergem anul viitor și noi?

Text:  Victoria Mudreac 

Surse foto: Crina Andrei și Trey Ratcliff  

Share

Comments