Noutăți
MOLDECO – UNICUL ATELIER DE RAME DIN MOLDOVA RECUNOSCUT INTERNATIONAL

Salonul MOLDECO a intrat în circuitul internațional în calitate de atelier recomandat de Asociatia Artelor Frumoase din Marea Britanie. Fondat în 1910, Fine Art Trade Guild este un for de mare prestigiu, care cuprinde întreaga lume, inclusiv Statele Unite  și Australia.  Titlul de Commended Framer este o mare realizare pentru noi,  dupa 10 ani de activitate creativă, inspirată, dedicată clienților și lucrărilor pe care le înrămăm deopotrivă. Este totodată o mare responsabilitate pe care ne-o asumăm pentru a putea corespunde acestei înalte aprecieri.

Examenul pe care l-am trecut cu brio a avut loc la Londra, pe 25 iunie, într-un centru special amenajat cu tot felul de utilaje și materiale pentru înrămători.  Testul a constat din două părți, una teoretică si alta practică. Pentru teorie, am avut un set din 120 de întrebări legate de diferite aspecte ale procesului de înrămare, începând cu materialele recomandate pentru utilizare, condițiile de confecționare a ramelor, precum și reguli stricte de recunoaștere și păstrare ale operelor de artă.

Pentru partea practică am prezentat 6 rame confecționate în atelierul  molDeco de noi, cu   diferite tipuri de lucrări: tablori pe pânză, picturi pe hârtie și broderii. Trebuie să recunoaștem că lucrarea în vin a lui Vasile Botnaru, precum și o bucată din prosopul țesut de bunică-mea au fost foarte apreciate de englezi.

Toate ramele au fost dezasamblate și examinate minuțios de 2 membri ai Asociatiei Fine Art Trade Guild, pentru a determina  ce matriale am folosit, cum am lipit colțurile ramelor, cum am fixat lucrările, ce fel de passepartout, sticlă și accesorii am utilizat.  Toate aceste detalii trebuiau să corespundă unor standarte riguroase, recunoscute pe plan internațional, pentru cele 5 nivele de înrămare profesionistă, începând de la nivelul minim, până la nivelul cel mai înalt, destinat lucrărilor de muzeu.   Încă un moment al examinării noastre a fost testarea pe loc a capacității de cunoaștere a utilajelor, dar mai ales pentru a confirma că ramele aduse au fost realizate integral de noi. Aici nu am mai avut timp să demonstrăm pozele cu procesul de muncă pe care l-am făcut acasă, a  trebuit să lucrăm pe loc.

După trei ore și ceva de examen la cel mai serios nivel, într-o țară cu principii debordante în toate, partea și mai grea a fost că rezultatul nu l-am aflat imediat. Abia a doua zi, ni s-a comunicat oficial că membrii Fine Art Trade Guild au decis unanim că putem obține titlul de Commended Framers (ÎNRĂMĂTORI RECOMANDAȚI),  iar asta înseamnă că suntem unicii în țara noastră și din vecinătate cu acest titlu de mare prestigiu. În Europa de Est nu există ateliere cu această distincție. Astfel, de câte ori veniți la MOLDECO,  să știți că lucrarea Dvs. va fi înrămată conform standartelor internaționale, cu cele mai bune materiale, la cel mai performant utilaj, de către cei mai fericiți înrămători din Moldova.

text: Stela Moldovanu

Share

Comments