Evenimente
O NOUĂ EXPOZIȚIE DE PICTURĂ LA MOLDECO!

Cu Mihai Ungureanu am făcut cunoștință acum un an, când venise la expoziția lui Vasile Botnaru în salonul nostru. Mihai a făcut studii la Liceul de Arte ”Igor Vieru”, apoi a mers la Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice din Chişinău, iar din 2012 este student la Academia de Arte din Veneția. Am pus atunci la cale o expoziție personală, cu condiția să-și găsească o identitate artistică aparte, cu care să poată capta publicul. Și Mihai a găsit-o!

Inspirat de Nata Albot și de festivalul  IaMania, Mihai Ungureanu, care-și semnează lucrările  MIHU,  s-a apucat de pictat fete în ii. La început vedeai mai întâi iile, apoi fetele. De fapt erau fete, dar fără față. Apoi a apărut jumătate de față, dar fără gură. Apoi au apărut ochii, dar tot fără gură. Apoi Mihai și-a dezlănțuit inspirația și a născut o colecție întreagă de Mândre. Diferite, luminoase, colorate, senine, cu părul în vînt, cu maci și cu spice de grîu. Așa și se numește Expoziția de pictură pe care o vernisăm în ajun de Paști: ” Mândră, maci și spicu' de grâu”

Ce sunt de fapt Mândrele?

Ele sunt valorile frumoase şi de bine care au existat şi mai vor să existe şi care se atribuie femeilor din şi nu doar din România şi Basarabia. Menirea Mândrelor este să amintească tuturor despre smerenie, bunătate, înţelepciune, tăcere, suflet, gând, vremi, surori, nor, albastru, umăr, creaţie, inocenţă, curăţenie, inimă, dor, deal, spic,  … şi IE.

Să le vorbească tuturor: femeilor despre cum de frumoase pot fi; şi bărbaţilor despre ce fel de frumuseţe ar trebui să vadă la o femeie. Multă le-a fost viaţa Mândrelor până acuma şi multă cale au facut şi încă au mult drum înainte.”

Colecţia „Mândră, maci şi spicu’ de grâu”, cuprinde picturi în ulei având elemente folclorice şi chipuri de tinere. „Folclorul şi „Acasă” au fiert demult, să nu zic dintotdeauna, în sângele meu. Îmi place să mi se povestească şi să povestesc despre piatră, râu, moară, lemn, trunchi, portiţă, ploaie… cultura noastră, după mine, e foarte legată de creaţie şi de Creator. Natura încă ne stă alături să ne mângâie.

De ce femei? Da ele nu-s femei, ele îs Mândre… am ales să aduc înapoi la viaţă natura asta a noastră şi valorile de altădată prin Mândre. Pentru că numai o Mândră îţi poate povesti aşa frumos şi gingaş despre IE. Şi IA îţi povesteşte de natură.”, relatează Mihai.

Vă invităm cu drag să ne ”Mândrim” împreună cu un tânăr care locuiește în Italia de câțiva ani, însă trăiește profund românește pictura pe care o face,  între 10 și 25 aprilie 2015, la molDeco pe bd. Moscova 14/1. Va fi Soare. Va fi frumos.

Materialele au fost preluate de pe pagina de facebook a lui MiHUKLumeaDiez.md

Share

Comments