Idei
Mâncarea – artă și plăcere

Mâncarea nu mai e de mult o banalitate sau o simplă necesitate, ci este artă și plăcere. Noi, gurmanzii, iubim mâncarea bună și obișnuim să ne răsfățam din când în când cu preparate delicioase. Însă artiști din lumea întreagă nu se limitează doar la a gusta din rețete savuroase, dar și creează din ele obiecte de artă.

Fotograful Mikkel Jul Hvilshøj din Copenhaga imortalizează rețete culinare folosite de brandul nordic „Eva”. Mikkel creează compoziții din produsele folosite într-o rețetă, ca exemplu morcovii, roșii, ceapa, precum și ustensile necesare  pentru preparare.

„Inițial am lucrat în domeniul transportului naval, însă odată cu achiziționarea primului aparat de fotografiat am decis să mă reprofilez. Iar de atunci fotografia pentru mine este o parte din viață” a menționat Mikkel. Fotograful crede că acest proiect fotografic ușurează procesul de preparare a mâncării deoarece rețetele sunt create vizual, iar toate ingredientele și uneltele necesare sunt incluse într-o singură imagine.

Shayna Leib din America creează ecleruri, tarte cu lămâie, mousse de ciocolată și alte bunătăți… din sticlă. Creațiile sale arată exact ca prăjiturile adevărate, doar că toate elementele sunt necomestibile.

Shayna s-a inspirat pentru această colecție de prăjituri din show-ul de televiziune britanic „The Great British Bake Off”. Pentru a-și prezenta talentul în faţa juraţilor, Shayna a avut nevoie de mai bine de 6 luni pentru a produce o selecție de 40 de prăjituri diferite făcute din sticlă.

Am folosit multe tehnici printre care suflarea sticlei, topirea, turnarea și lucrarea la lampă, precum și modelarea ceramicii. Toate materialele folosite sunt incompatibile între ele și au coeficienți diferiți de expansiune, ceea ce înseamnă că dacă le combini, vor crăpa. Așa că fiecare element a trebuit manevrat astfel încât să se fixeze perfect la locul său”, a declarat sculptorița.

Cuplul de artiști olandezi Lernert și Sander au tăiat fructe și legume crude printre care varză, cartof, ardei gras, ciuperci, dovleac, castravete ș.a. în 98 de cuburi perfecte. Munca meticuloasă a celor doi a fost realizată pentru un documentar fotografic cu tema gastronomică a ziarului olandez „Volkskrant” și a devenit deja virală. Cuburile au fost tăiate cu ajutorul unui instrument gândit special pentru proiect, ceva ce seamănă cu o mașină de tăiat și toate cuburile aveau o dimensiune de 2.5 x 2.5 x 2.5 centimetri.

Artistul japonez Norihito Hatanaka creează coliere din salată de fructe și cercei din șuncă afumată. Norihio transformă siliconul, plasticul lichid și vopseaua cu ulei în accesorii. Mâncarea adevărată se pune în silicon ca să se muleze, iar plasticul lichid e turnat în mulaj, care mai apoi este pus în cuptor.

Dan Crețu este singurul fotograf eco din România care creează artă din fructe, legume și alte rechizite folosite la bucătărie. Din mâncăruri cât se poate de normale Dan Crețu fabrică de toate, biciclete, aparate de fotografiat, cutii de chibrituri și alte obiecte care dau măsura imaginației lui.

Mâncarea este un mijloc cu ajutorul căruia oamenii se unesc, dar și un mijloc de exprimare. Mâncarea este o artă pentru cei care tratează domeniul culinar cu profesionalism si seriozitate și pot transmite aroma și culoarea chiar și printr-o poză sau colier. Sunteți de acord?

Text: Victoria Mudreac  

Share

Comments