Evenimente
Concursul MăiestrIA – a doua ediție

Exact acum un an, lansam ideea primului concurs de ie cusută manual, MăiestrIA. Trebuie să recunosc că am avut destule temeri și îndoieli, pentru că nu știam cum se vor desfășura lucrurile și dacă în general e interesat cineva de astfel de concursuri. Ceea ce a urmat, m-a făcut să cred că a meritat tot efortul și că trebuie să continuăm această competiție de talent și frumusețe dedicată cămășii noastre tradiționale - IA.

Vă amintesc că anul trecut am avut 17 participante în concurs din diferite regiuni ale Moldovei, iar câștigătoarea a fost o cămășă bărbătească fără seamăn, cusută de Parascovia Vol.

Expoziția a durat timp de două săptămâni la salonul MOLDECO, apoi a urmat o expoziție cu pozele participantelor și o defilare cu lucrările din concurs la festivalul  IA MANIA. Au fost momente atât de emoționante, pe care ne dorim să le repetăm și anul acesta cu mai multă încredere și curaj.

 

De ce vrem să continuăm concursul MăiestrIA? În primul rând,  pentru că am reușit să trezim destul de multă curiozitate în jurul iei tradiționale și ne dorim să ținem aprinsă această sete de a cunoaște ia cea adevărată. În al doilea rând, am văzut bucuria de a fi apreciate a femeilor care au lucrat luni de zile la hainele lor de lux și de slow fashion. Iar motivul cel mai important este probabil pasiunea și ardoarea cu care vrem să promovăm bogăția acestui veșmânt, ca să ajungă și la generațiile viitoare măcar o mică parte din ceea ce am descoperit noi.

 

Pentru mine personal și pentru fiica mea Bianca,  ultimul an a fost unul dedicat proiectului IA AIEVEA, care presupune reconstituirea unor cămăși după izvoadele oferite de Muzeul Tăranului Român din București. Este un proiect inițiat de Ioana Corduneanu și Asociația Semne Cusute,  în care s-au implicat mai multe basarabence de la noi, aproape toate fiind și participante în concursul MăiestrIA. A fost un an de studiu și dedicație, roadele rămânând deocamdată strict secrete, pentru că una din condițiile MTR este confidențialitatea, până la deschiderea expoziției.  Una pot să vă zic: m-am îmbolnăvit atât de tare de ia mea, încât am purtat-o peste tot cu mine, și am cusut și pe mare și pe uscat, și în aeroport și la natură, iar câteva luni de zile am lucrat-o dimineața de la 5.00 la 7.00, pentru că alt timp pur și simplu nu aveam.

Ceea ce contează cu adevărat este pasiunea noastră, a celor care cos indiferent de circumstanțe. Și dacă  de fiecare dată când  lansăm o idee legată de promovarea iei trezim un minim interes pentru ea,  merită să mergem mai departe.

Și anul acesta Concursul MăiestrIA va fi organizat de MOLDECO în parteneriat cu Asociația Klumea, iar vestea cea mai frumoasă este că dincolo de premiile bănești, câștigătoarele vor obține posibilitatea de a vizita două din cele mai valoroase Muzee Etnografice din România. Mai mult decât atât, Ioana Corduneanu ne-a oferit susținerea sa în această ediție, ceea ce înseamnă că va veni personal în Chișinău pentru a aprecia lucrările și va oferi pentru cele mai valoroase cămăși în viziunea sa,  materialele necesare pentru o ie din magazinul online Semne cusute

Iar încă o veste minunată este că în această ediție va veni să ne jurizeze lucrările Andreea-Diana Tănăsescu, fondatoarea comunității La Blouse Romaine, ceea ce este cu adevărat o onoare pentru MăiestrIA.

 

Dincolo de concursul MăiestrIA care este dedicat celor mai iscusite meșterițe, vom lansa curând și un Curs de cusut ie pentru începători, în care oricine vrea să afle cum poate face primul pas, să fie ghidat cu grijă în direcția corectă. Cursul va fi predat de câteva din preminatele noastre de anul trecut, care au deja experiență de mai mulți ani și care continuă să studieze domeniul cu mare responsabilitate.

Iată planurile noastre. Nu vă rămâne decât să intrați în concurs dacă deja aveți lucrări gata, sau să le terminați cât mai degrabă pe cele începute. Preselecția va dura până pe data de 31 martie 2018.

Expoziția se va deschide pe data de 5 aprilie 2018 la MOLDECO, și va continua ca și anul trecut în cadrul festivalului IA MANIA.

Vă urăm multă baftă! Îndrăzniți, este un motiv nemaipomenit să vă fie apreciată munca și talentul.

Formularul de înscriere și condițiile de participare le găsiți aici:

 

Cu drag de ie,

Stela Moldovanu.

Share

Comments