Artă
MILIOANE PENTRU ARTĂ

Viaţa romantică de pictor sărac nu este o realitate pentru toti artiştii. De-a lungul secolelor, pictorii şi sculptorii renumiţi au dus un trai mai mult decât confortabil, având case bogate şi ateliere mari, unde o parte din muncă era făcută de ucenici sau artişti lipsiţi de renume.

În zilele noastre, valoarea unor artişti plastici şi sculptori poate ajunge la cifre enorme. În textul ce urmează veţi găsi numele celor mai scumpi artişti vizuali în viaţă şi valoarea lor pe piaţă.

Damien Hirst, pictor şi sculptor de origine britanică, este cel mai bogat artist din lume. Valoare lucrărilor sale este estimată la un miliard de dolari. Moartea este tema centrală în arta lui Hirst. Artistul a devenit celebru pentru o serie de lucrări cu animale moarte, expuse în marime naturală în recipiente umplute cu formol sau cranii încrustate cu diamante care au scandalizat o lume întreagă. În 2008, Hirst a vândut  colecţia Beautiful Inside My Head Forever casei de licitaţii Sotheby’s, o reuşită fără precedent în domeniul artei.

Jeff Koonssculptor american, cu o valoare netă estimată la 500 de milioane de dolari, cunoscut datorită sculpturilor sale inspirate de animalele modelate din baloane. Lucrările lui Koons sunt executate din oţel inoxidabil, cu suprafaţă lucioasă. Artistul a colaborat şi cu compania BMW, pictând o maşină de curse.

Jasper Johnspictor american, care mai face sculptură şi grafică, are o valoare estimativă de 300 milioane de dolari. Johns este renumit pentru pictura “Flag”, pe care a executat-o în urma unui vis în care i-a aparut drapelul american.

David Choemuralist şi graffiti-artist american de origine coreeana, are o valoare estimată la 200 milioane de dolari. În 2005 artistul a fost rugat să picteze pereţii primului sediu al companiei Facebook cu picturi grafice murale cu conţinut sexual. În 2007, Mark Zuckerberg i-a comandat o altă lucrare, deja pentru noul sediu Facebook. Deşi Choe considera că această afacere este ridicolă şi nu va ajunge nicăieri, a ales, condus de slăbiciunea sa pentru jocuri de noroc şi pariuri, să-i fie plătită munca nu cu bani, ci cu acţiunile companiei. În anul 2012, când Facebook a intrat la bursă, acţiunile lui Choe costau 200 milioane de dolari.

Andrew Vicaripictor originar din Ţara Galilor (Marea Britanie), stabilit în Franţa, are o valoare de 142 milioane de dolari. Vicari şi-a făcut averea pictând oameni bogaţi şi celebrităţi. Deşi, puţin cunoscut în ţara sa, în 2004 Vicari a devenit cel mai bogat pictor britanic în viaţă. În 2004, artistul şi-a declarat falimentul.

Takashi Murakamiartist contemporan din Japonia,  are o valoare netă de 100 milioane de dolari. Artistul e renumit prin picturile şi sculpturile sale. Murakami a inventat stilul superflat, inspirat din estetica tradiţională japoneză şi cultura postbelică din Japonia. Sculpturile lui Murakami sunt printre cele mai căutate în rândul colecţionarilor de artă contemporană şi valorează sute de milioane de dolari.

Sir Anish Kapoorsculptor de origine indiană, stabilit la Londra. Valoarea lui se ridică la 85 milioane de dolari. Kapoor este primul artist în viaţă care a avut o expoziţie solo la Royal Academy of Arts. În 2013, Kapoor a primit rangul de Cavaler pentru serviciul adus artelor vizuale.

David Hockneypictor şi fotograf englez, are o valoare netă estimată la 40 milioane de dolari. Artistul este un homosexual declarat şi, in comparaţie cu Andy Warhol, cu care prietenea, el a explorat deschis tema sexualităţii sale în arta pe care o crea.

Hockney este considerat cel mai influent artist britanic al secolului XX.

In spaţiul nostru geografic, la fel există pictori, valoarea cărora se ridică la cifre colosale. Astfel, ultimă pictură a artistului român Adrian Ghenie, "The Sunflowers in 1937" a fost vândută pentru 4.030.918 euro.

 

text: Diana Guja

Share

Comments